Архитектура Аудит Военная наука Иностранные языки Медицина Металлургия Метрология
Образование Политология Производство Психология Стандартизация Технологии


Clasificare .Caracteristici clinice. Criterii de diagnostic.Diagnostic pozitiv



 

Tulburarea de somatizare

Nu de puţine ori, în serviciile de pediatrie se întâlnesc cazuri în care copiii reclamă diverse acuze pentru ca, în urma examinării clinice şi paraclinice, să se constate că nu au nici un suport organic clar, care ar putea explica simptomatologia. De multe ori ei pleaca acasă cu un diagnostic "umbrelă": "tulburări neurovegetative la pubertate sau adolescenţă", uneori cu indicaţia unui consult psihiatric.

Aceşti copii acuză de obicei: dureri de cap, oboseală, dureri musculare, dureri abdominale, dureri de spate sau tulburări de vedere. Toate aceste acuze au câteva caracteristici: "sunt mobile, polimorfe, reversibile, expresivitatea şi dramatismul demonstrativ al tabloului clinic nu respectă sau nu întrunesc condiţiile definitorii pentru afecţiunea organică pe care o sugerează" (288).

Tabloul clinic se poate modifica sau amplifica în funcţie de informaţiile primite din exterior şi de nerezolvarea "traumei", a conflictului care a generat apariţia acestei tulburări.

Dificultatea formulării acestui diagnostic la copii şi adolescenţi este dată de numărul mare de criterii, dar uneori mai ales de faptul că există totuşi mici modificari paraclinice (uşoară anemie feriprivă, parazitoze intestinale, hipocalcemie etc). Se pune atunci întrebarea care este relaţia dintre factorii somatici şi cei psihici.

Acuzele somatice s-au amplificat în condiţiile creşterii unor factori traumatizanţi externi sau apariţia acestora a scos la iveală o modificare somatică neobservată sau neluată în consideraţie până atunci.

De aceea, termenul de "interacţiune psihosomatică", propus de GRAHAM, 1999, pare mai corect decât cel de "tulburare psihosomatică".

Existenţa unor comorbidităţi importante face şi mai dificil acest diagnostic pentru că, uneori, tulburarile comorbide trec pe primul loc: astfel, tulburările anxioase, tulburările depresive, tulburările de stress posttraumatic, tulburările de învăţare, întârzierea mintală se pot asocia frecvent cu tulburările de somatizare. De cele mai multe ori, în condiţiile dificile, date de amplificarea dezordinii familiale sau de creşterea presiunii educaţionale sau de apariţia unor conflicte în grupul de vârstă, aceşti copii cu o vulnerabilitate crescută încep să prezinte diverse acuze somatice, care atrag astfel atenţia asupra lor (apare astfel întrebarea dacă acuzele somatice sunt simptom în cadrul tulburării anxioase sau tulburarea de somatizare la copil are şi simptome anxioase). Pentru clinician aceste diferenţe nu sunt foarte importante, fac parte dintr-un tot care este copilul împreună cu familia sa şi tot ceea ce îl inconjoară; aceste nuanţări în criterii sunt deosebit de importante însă pentru cercetător şi pentru respectarea regulilor cercetării.

Ies astfel la iveala celelalte caracteristici ale tulburării:

- "conditionarea psihogenă"; tulburarea apare ca"răspuns direct şi imediat la situaţii conflictuale, frustrante sau psihotraumatizante, de cele mai multe ori cu importanţă reală modesta" (288);

- au o evidentă "dependenţă de anturaj", aceste acuze "apar şi se desfăşoară numai în prezenţa altor persoane implicate sau implicabile afectiv, astfel încât acestea să aibă posibilitatea să ia cunoştinţă într-un fel sau altul de existenţa lor" (288);

- pot fi "influenţate prin mijloace persuasive" sau "atitudinea anturajului, ceea ce înseamnă că pot fi amplificate, atenuate, modificate, făcute să dispară sau reproduse prin sugestie" (288).

Ţinând seama deci de datele de anamneză, de datele clinice şi paraclinice se poate formula diagnosticul pozitiv de Tulburare de somatizare la pubertate sau la adolescenţă.

- este vorba de obicei de un copil mai mare de 7 ani;

- cu acuze somatice multiple, mobile, variabile, nesistematizate;

- fără a fi confirmate clinic sau paraclinic ca aparţinând unor boli organice bine circumscrise (Examenul obiectiv şi .datele de laborator sunt importante);

- datele de istoric obţinute prin interviul familiei şi al pacientului atestă existenţa unor situaţii recente posihotraumatizante (în mediul familial sau şcolar)

- simptomatologia este:      - condiţionată psihogen;

- cu caracter atipic;

- evidentă dependenţă de anturaj;

- poate fi influenţată prin atitudinea anturajului;

- pot exista asociate trăsături de vulnerabilitate precum: caracteristici comportamental-emoţionale în sens anxios sau depresiv, care favorizează apariţia si menţinerea simptomatologiei;

- pattern familial cu manieră educaţională nefavorabilă sau cu antecedente heredocolaterale încărcate (unul dintre părinţi cu tulburări psihice);

- tulburări comorbide care trebuie diagnosticate şi incluse în protocolul terapeutic;

 

Tulburarea de conversie

În acest mecanism de conversie a unei suferinţe psihice într-o tulburare somatică, simptomul nu este suficient pentru a defini boala, care trebuie înţeleasă în contextul factorilor traumatici declanşatori, ai predispoziţiei genetice cu anomaliile neurobiologice secundare şi care se exprimă atât de diferit şi de polimorf.

Termenii de conversie şi disociaţie descriu acelaşi mecanism psihologic al "inconştientului" la acest "isteric care fabulează cu corpul său" (16).

Conversia a mai fost denumită şi Tulburare isterică sau Criză isterică.

Conversia apare uneori ca o boală "anormală a comportamentului" când copilul are nevoie să fie pacient deşi nu este bolnav (185). A fi bolnav poate părea ca un pattern de comportament. O boală îi conferă copilului şansa de a nu mai merge la şcoala unde nu-i place să meargă, de a câştiga simpatie, de a fi înconjurat de beneficii (185).

Mulţi clinicieni consideră că acest refugiu în boală are o cauză importantă în procesele mentale inconştiente.

Această tulburare survine de obicei la adolescenţă deşi am întâlnit şi copii de 7-10-14 ani cu această simptomatologie. Clinic, ei pot prezenta:

- "hemipareze" dar făra semnele neurologice patognomonice (ROT modificate, semn Babinski);

- hipoestezii, "parestezii în mănusă" sau alte tulburări senzitive care nu respecta traiectoria inervaţiei specifice;

- mişcări anormale, dezordonate, care pot imita mişcarea coreo-atetozică, sindromul ataxic, torticolisul spasmodic; dar caracterul variabil şi inconstant al mişcărilor, uneori grotescul şi ridicolul ajută rapid la diagnostic;

- tulburările senzoriale - de auz, de vedere, afazia, afonia, tulburările fonologice, de modificare a tonalităţiişi intensităţii vocii; pot fi observate la aceşti copii.

Apariţia simptomatologiei este declanşată de factori psihogeni - uneori facilitată şi de infecţii virale sau bacteriene minore.

Aceşti copii pot prezenta trăsături emoţionale şi de comportament de tip depresiv: de cele mai multe ori copilul pare indiferent la problema lui. "Probabil că a ales simptomul, dar el trăieşte boala cu "belle indifference" pentru ceea ce oferă ea, iar simptomul este mai puţin important decât semnificaţia lui" (16).

Istoricul şi evaluarea familiei pot arăta în majoritatea cazurilor semnele unor tulburări fizice sau psihice cronice. Funcţionarea familială este haotică şi dezorganizată şi în aceste cazuri (185).

Ca şi la copilul sau adolescentul cu tulburări disociative, în spatele manifestărilor se ascund trăsăturile de personalitate ale "copilului isteric":

- sugestibilitatea;

- exaltarea imaginativă (cu regresie în reverie)

- expresivitatea teatrală cu dorinţa de a fi admirat;

- o sensibilitate extremă cu aviditate afectiva;

- insatisfacţie cu reacţii exagerate la cele mai mici frustrări;

- relaţii superficiale;

- oscilaţii emoţionale cu dificultatea de a stabili legături emoţionale normale cu părinţii sau cu ceilalţi (16).

În tulburările de conversie la adolescenţi pot fi asociate şi alte condiţii:

- dureri abdominale şi cefalee;

- boli organice ce pot însoţi tulburările de conversie.

Ocazional, "reacţia isterică" urmează unei boli organice deşi simptomele acesteia au dispărut de mult.

Simptomele conversive pot interacţiona cu variate manifestări psihosomatice precum: palpitaţii, crize de astm, diaree, vărsături, legate uneori de modificările evidente neurovegetative.

"Epidemiile isterice" - sunt câteva date de literatură care confirmă existenţa acestora (persistenţa lor peste timp) cu alte forme de manifestare. În grupuri de adolescenti (în special de fete) pot apărea simptome similare cu dureri de cap, tremor, leşin - care pot mima o toxiinfecţie sau encefalită dar, intervenţia rapidă, cu separarea "pacientelor" şi sugestia sunt suficiente pentru ca simptomele să dispară.

Prezenta tulburărilor comorbide asociate este frecventă şi în cazul tulburărilor de conversie precum: tulburările de învăţare, tulburările de somn, tulburările anxioase, tulburările depresive; este neceara identificarea lor şi notarea pe o alta axă de diagnostic (224).

Diagnosticul pozitiv se face folosind criteriile ICD şi DSM pentru tulburările de conversie, care sunt mai superpozabile la copil decât cele de somatizare. Anamneza, istoricul de boală, antecedentele personale, fiziologice şi patologice, examenul psihologic şi datele de laborator ajută la conturarea diagnosticului pozitiv.

Datele de anamneză aduc informaţii privind:

- antecedentele personale patologice declanşatoare uneori sau care par a fi legate cu simptomatologia actuală (ex: un vechi traumatism cranio-cerebral de la 3 ani este readus în discuţie pentru a explica cefaleea actuală "care de altfel apare numai la şcoală sau când se supară");

- istoricul familial este important, nu numai pentru a evidenţia traumele şi conflictele dar şi pentru a afla dacă cineva din familie are o simptomatologie similară (bunica are o hemipareză prin accident vascular, locuieşte în aceeaşi familie, atmosferă este tensionată, iar tânăra adolescentă face o "pseudo-paralizie" după o corigenţă despre care nu a spus nimănui). Modelul de boală trebuie căutat în anamneză şi, de cele mai multe ori, este găsit.

Examenul clinic, ca şi în tulburările de somatizare, nu surprinde nimic patologic; nu se evidenţiază semne neurologice. Paralizia este "în manşetă", parestezia se opreşte la jumatatea antebraţului sau la genunchi; în somn, mişcările sunt normale: copilul se întoarce de pe o parte pe alta «uitând de piciorul paralizat» care "pare mai paralizat" în prezenţa mamei sau a tatălui.

Criza isterică sau pseudoconvulsia, care ia aspectul unor crize comiţiale, este totuşi destul de frecventă printre adolescenţi, deşi "a fost înlocuită" cu manifestări mai sofisticate şi elaborate precum tulburările disociative. Se consideră că există o diferenţă între ţările vestice şi non-vestice în ceea ce priveşte prevalenţa pseudoconvulsiilor (224). Aspectul clinic poate fi discret sau dramatic, începând cu "ţipăt sau senzaţie de nod în gât" apoi pierderea conştienţei, cu mişcări şi semne clinice caracteristice: "tremor palpebral, mişcări ale globilor oculari sub pleoapele îinchise... subiectul păstrează un contact cu realitatea, pe care o tatonează şi cu care realizează un minim de dialog mut, dialog dedus din răspunsuri directe sau indirecte urmare a atitudinii dar mai ales a sugestiilor venite de la anturaj" (288)

- post critic poate apărea plânsul, agitaţia, tulburări de vorbire, subiectul pare confuz şi nu-şi aminteşte decât câteva lucruri - amnezia lacunară fiind o excepţie. COHEN 1992 şi FISCHER 1991 propun video EEG şi nivelul de veghe post ictus.

Investigatiile paraclinice: examenul ORL si EEG, examenul oftalmologic (la nevoie) infirmă organicitatea şi astfel se confirmă etiologia psihogenă a manifestărilor.

Aceste informaţii alaturi de :

- caracterul atipic al manifestarilor;

- dependenţa de anturaj (crizele nu apar când bolnavul este singur);

- caracteristică este şi influenţarea lor prin mijloace persuasive

- cât şi existenţa unui beneficiu secundar ,ajută la formularea diagnosticului.

 

Alte tulburări somatoforme întâlnite la copii şi adolescenţi

Cele mai frecvente manifestări somatoforme la copil sunt: Durerea abdominală recurentă şi Disfuncţia corzilor vocale

Disfuncţia corzilor vocale este datorată spasmului corzilor vocale, induce îngustarea glotei, rezultând simptome care mimează astmul acut. Exista adesea un istoric de astm dar în prezent copilul nu are simptome nocturne, localizarea wheezing-ului este în toracele superior şi gât, valorile gazelor sangvine sunt normale iar laringoscopic nu există nici o modificare care să explice comportamentul (224) . Adesea, acest comportament sperie familia, care face nenumărate consulturi şi investigaţii, unele chiar invadante, iar copilul, în ciuda tuturor eforturilor, continuă să aibă "crize de sufocare"; consultul psihiatric evidenţiază trauma şi mecanismul de întreţinere al simptomatologiei; intervenţia psihoterapică este adesea salutară uneori chiar din primele şedinţe o dată cu evidenţierea zonelor de conflict.

Durerea abdominală recurentă

Durerea este o experienţă universală, care s-a dovedit a fi surprinzator de greu de definit.

Din perspectiva developmentală, durerea are cateva caracteristici:

- copiii mai mici de 3 luni răspund la nivelul reflexelor;

- după 3 luni răspund prin tristeţe sau mânie. Frica pentru evitarea durerii este comună la copiii de 6-18 luni;

- după 18 luni pot localiza partea dureroasă şi pot folosi cuvântul "doare" şi să recunoască acest cuvânt şi durerea la alte persoane opinii de vârstă şcolară au adoptat strategii pentru evitarea sau ameliorarea durerii. Pot specifica intensitatea durerii şi pot asocia sentimente psihologice durerii.

Diferenţe culturale în exprimarea durerii au fost semnalate în trecut dar studii recente au observat răspunsuri similare la copiii englezi şi hispanici.

Adolescenţii pot ascunde sau exagera durerea în prezenţa părinţilor. "Sindroamele dureroase" la adolescent pot beneficia de absenteism şcolar, de încurajare maternă sau de alte beneficii.

Au fost concepute scale de observaţie a durerii şi a perceperii distressului la copiii mici.

Şi în cazul "sindroamelor dureroase" diagnosticul va fi pus pe diferenţierea durerii "reale"de durerea psihogenă, care se va face confirmând:

- etiologia psihogenă - debutul durerii după o traumă specifică sau stress;

- reacţie exagerată la durere - amplificarea psihogenă;

- beneficiul secundar;

- răspunsul pozitiv la placebo sau la persuasiune;

- amplificarea simptomatologiei în prezenţa anturajului;

Specifică copilului este "durerea abdominală recurentă", care apare la 10-30% dintre copii şi adolescenţi chiar de la 5 ani şi poate fi însoţită şi de alte dureri. Cea mai întâlnită cauză este cea funcţională; se pot evidenţia:

- reflux gastroesofagian;

- tulburări de motilitate ale intestinului;

- malabsorbţia hidraţilor de carbon;

- hipersensibilitatea înăscută .

Fiind foarte frecventă în cazuistica pediatrică, "durerea abdominală recurenta la copii" a fost mai mult studiată, aflându-se că:

- aceşti copii au simptome crescute de anxietate, depresie la fel ca şi mamele lor;

- acesti copii au avut semnificativ mai multe cauze emoţional - somatice comparativ cu lotul de control, iar familiile acestora au un model de comportament faţă de boală care se exprimă foarte puternic.

 

 

Celelalte tulburări somatoforme - Hipocondria şi Tulburarea Dismorfofobică sunt foarte rare în populaţia infantilă. Preocuparea adolescenţilor pentru propriul corp poate declanşa temeri specifice pentru boli precum SIDA, cancer etc.

Hipocondria, în condiţiile în care ea este prezentă la adulţi, rareori se întâlneşte la copii şi se datorează de obicei unui pattern educaţional de tip "misofobic", iar dacă copilul moşteneşte aceste trăsături de la părinţi, atunci "setul" poate fi complet pentru a dezvolta "frica de boală".

Ca şi tulburările dismorfofobice, hipocondria la copii are o mare comorbiditate cu tulburările anxioase şi cu tulburările depresive. De aceea e greu să facem diferenţierea unui simptom cu valenţe fobice, prezent la debutul unei alte boli sau chiar debutul Tulburărilor obsesiv-compulsive la copil.

Aceste două tulburări la copii pot îmbrăca adesea aspectul unor "obsesii fobice" sau frici obsesive"; sunt "frici nemotivate, necontenite, chinuitoare, de a nu se confrunta cu anumite situaţii, de a nu gândi sau spune ceva nepermis..." la copil şi adolescent au un conţinut crescut, un caracter comun şi adesea au o legătura sesizabilă cu un eveniment real şi neplăcut "

Tulburarea disociativă la copil şi adolescent

Tulburarea disociativă are caracteristicile fostei Reacţii isterice cu trăsături psihotice sau Psihozei isterice. Manifestările apar după o traumă extremă, apărută în viaţa copilului (abuz sexual, maltratare, pedepse severe sau copiii victime de razboi care şi-au văzut părinţii omorâţi) şi sunt caracterizate prin:

- perioade de amnezie, perplexitate şi confuzie, cu senzaţia că "trăieşte pe altă lume";

- fluctuaţii emoţionale şi de comportament majore;

- o stare de confuzie între realitate şi fantezie, cu "prieteni imaginari" cu care dialoghează;

- amnezia lor se manifestă faţă de evenimente aparent minore de la şcoală, "uită ce s-a întâmplat la şcoală, că unii copii s-au bătut, pedepsele, certurile..." când sunt întrebaţi şi spun că au uitat nu sunt crezuţi, de aceea, de teamă, uneori fabulează sau mint;

- amnezia este legată şi de rememorarea trecutului, care este extrem de dureroasă şi preferă să nu o facă;

- după evenimente deosebit de severe precum moartea părinţilor, poate apărea un sindrom disociativ acut, o "stare de transă", episoade de regresie şi de amintire traumatică;

- se pare că aceşti copii au o capacitate înăscută de a disocia şi care rezultă din funcţionarea anormală, neunitară a unor procese psihice precum memoria şi percepţia, iar mai târziu apare această separare a Eu-lui şi a identităţii ca senzaţie, el trăieşte parcă în două lumi.

Este dificil de a formula un diagnostic conform DSM IV, care consideră că Tulburarea disociativă este "o întrerupere în funcţionalitatea integrativă a conştiinţei, memoriei identităţii şi percepţiei evenimentelor".

Apariţia acestui "schizis" între procesele psihice face ca, în vechea denumire a tulburării, să apară termenul de trasături psihotice.

Copilul, în mecanismul de rezolvare a conflictelor, integrează uneori disociaţia cu mecanismul de uitare."Când spun că un lucru nu s-a întâmplat ei sunt convinşi de asta, pentru că îşi doresc să nu se fi întâmplat". Integrarea realităţii cu dorinţele şi fanteziile este un proces care are loc în progresia developmentală şi care se exprimă astfel în amnezia şi disociaţia copilului.

În experienţa clinică întâlnim destul de frecvent la copii confuzia între realitate şi fantezie şi care este susţinută de trăirile lor.

 

PETERSON şi PUTNAM, 1999, au propus astfel Criterii de diagnostic pentru Tulburările disociative ale copilăriei:

- Cel puţin 6 luni copilul prezintă unul din simptomele:

perioade recurente amnezice sau lacune în relatarea evenimentelor petrecute;

prezintă episoade "ca de transă sau apare ca fiind în altă lume";

- Fluctuaţii majore în comportament şi perplexitate, exprimate prin cel puţin două din urmatoarele simptome:

· fluctuaţii dramatice în comportament şi în performanţele şcolare;

· variaţii în abilităţile sociale, cognitive şi fizice;

· prezintă adesea eşecuri în stabilirea unor relaţii cu cei de o vârstă;

· vocea este uneori modificată în tonalitate, accent sau chiar apar modificari de limbaj;

· schimbări frecvente în preferinţele alimentare, de îmbrăcăminte sau faţă de jucării;

- Mai pot fi prezente cel puţin trei din următoarele simptome:

· vorbeşte despre sine la persoana a II-a sau a III-a sau îşi dă alte nume;

· are personaje imaginare cu care dialoghează;

· are adesea comportamente reprobabile;

· poate avea o sexualitate precoce sau poate exprima uneori atitudini sexuale neadecvate;

· are depresii intermitent manifestate;

· afirma că "aude voci în interiorul capului";

· are adesea probleme de somn;

· uneori exprimă o furie nemăsurată şi nemotivată cu acte violente;

· poate avea şi acte antisociale.

Clinic, un astfel de set de criterii dă aspectul unui copil capricios, confuz, uneori incapabil să rememoreze evenimente recente, care dialoghează cu personaje imaginare, pe care le aude vorbind "în capul lui". Copilul pare tot timpul nemulţumit, cu crize de furie nejustificate, în care îşi poate strica jucăriile sau produce stricăciuni în casă. Notele la şcoală sunt ba foarte bune, ba foarte slabe sau refuză să mai meargă la şcoală. Uneori este trist fără motiv, refuză prietenii pe care de altfel şi-i face cu greutate; copiii neacceptându-l aşa capricios şi bizar.

Alteori, poate fi şi mai ciudat: vorbeşte "cu voce piţigăiată" şi se poartă ca un bebeluş (puerilism isteric).

La copiii mai mari pot apare şi false recunoaşteri, par că nu-şi mai recunosc mama sau tatal deşi după câteva minute vorbesc cu ei; răspunsurile sunt alăturea, absurde, ca într-un sindrom Ganser , Uneori, intensitatea acestor manifestari atinge nivelul psihotic - a ceea ce anterior era denumit Psihoza reactivă (manifestări psihopatologice acute sau subacute consecutive acţiunii decisive a unui şoc afectiv sau unui eveniment impresionant deosebit). Ele se caracterizau prin; stări confuzionale, stări crepusculare, manifestări halucinatorii sau delirante, sindrom Ganser, puerilism isteric etc, manifestările aveau un caracter critic, episodic, recurent; apăreau ca răspuns la situaţii conflictuale; reprezentau forme de exteriorizare clinică a dificultăţilor de adaptare a unor personalităţi dizarmonice psihopatice, în special de tip isteric .

Dat fiind aceste caracteristici atat de polimorfe, diagnosticul pozitiv şi cel diferenţial sunt destul de dificil de efectuat .

 

Diagnosticul pozitiv al Tulburărilor disociative la copil şi adolescent se va formula: pe baza datelor de istoric, a antecedentelor personale şi pe baza datelor obţinute în urma evaluărilor copilului şi familiei, datelor de anamneză, clinice şi de laborator se poate contura diagnosticul pozitiv efectuat concomitent cu un riguros diagnostic diferenţial.

Din antecedentele acestor copii reţinem existenţa unor traume, a unui conflict major (pe care familia uneori îl cunoaşte dar alteori îl bănuieşte numai - precum abuzul sexual).

Acesti copii au avut o dezvoltare psihomotorie normală fără antecedente personale deosebite, au fost însă nişte copii "mai dificili, deosebiţi faţă de ceilalţi"

Examenul clinic şi paraclinic nu surprinde nimic patologic. Examenul psihic evidenţiază comportamentul particular cu labilitate emoţională, perplexitate, răspunsuri alăturea cu tulburări de memorie - "copiii parcă plutesc şi trăiesc în altă lume", din când în când devin violenţi şi agresivi fără motiv.

Cu greu se va afla în şedinţele următoare existenţa unei traume severe pe care copilul o ascunde, disimulând-o cu acest comportament disociat

 

 

5.Diagnosticul diferenţial al Tulburărilor somatoforme şi Tulburărilor disociative

 

Putem prezenta în acelaşi subcapitol acest diagnostic diferenţial deşi ar fi fost preferabil să prezentăm separat cele două entităţi dar există multe puncte comune ale acestui tipar diagnostic.

Prima etapă diagnostică va cuprinde toate afecţiunile organice care ar putea să se exprime prin simptomatologia tulburărilor somatoforme sau disociative.

Astfel se vor gândi şi se vor efectua investigaţiile paraclinice necesare pentru a elimina bolile pediatrice sau neurologice în care întâlnim:

- dureri abdominale;

- vărsături;

- cefalee nesistematizată;

- senzaţie de sufocare, cu "nod în gât" şi lipsă de aer;

- tulburări auditive sau de vedere

- parestezii sau paralizii;

Se vor face investigaţii pentru a elimina etiologia: toxică, infecţioasă, parazitară, inflamatorie, traumatică, tumorală a simptomelor digestive, senzitive şi neurologice (Screeningul hematologic, urinar, digestiv, examenul EEG-ului, eventual CT, examen ORL şi la nevoie oftalmologic) ne va ajuta să dovedim absenţa factorilor organici majori şi deci etiologia psihogenă a manifestărilor.

Se vor diferenţia astfel cauzele neconvulsive (isterice), de manifestările epileptice în care există modificări EEG caracteristice, iar aspectul clinic este neîndoielnic. În criza isterică nu există câteva semne clinice caracteristice, asociate însă crizei epileptice:

- cianoză perioronazală cu spută aerată;

- respiraţie sacadată;

- plafonarea privirii cu midriază uneori;

- devierea comisurii bucale şi a globilor oculari;

- mişcări ritmice clonice;

- emisie sfincteriană de urină;

- somn post critic;

- amnezie lacunară

- uneori, în crizele focale, tulburari de limbaj post critic

În criza non convulsivă mişcările sunt dezordonate, nu ritmice, respiraţia nu este realmente modificată şi deci nu apare cianoza, post critic pacientele plâng, ţipă sau se zbat, afirmând că nu-şi aduc aminte nimic.

Este necesar acest diagnostic dat fiind frecvenţa acestor crize non convulsive la pacienţii diagnosticaţi cu Epilepsie ; ei ştiu să-şi imite crizele despre care tot i-au auzit vorbind pe cei din casă.

A II-a etapă de diagnostic diferenţial cuprinde tulburările psihice importante care de altfel sunt de obicei comorbide cu Tulburările somatoforme şi Tulburările disociative precum:

-Tulburările de învăţare

-Întârzierea mintală, în aceste douî boli apar adesea trîiri de inadecvare şi inutilitate, cu lipsa motivaţiei şcolare, ceea ce duce la apariţia conflictelor în familie şi, secundar, apar acuzele polimorfe şi mobile ale TS

-Tulburările de adaptare au frecvent la copii acuze somatice sau crize de conversie

-Tulburarea de stres posttraumatic poate avea la copil şi adolescent simptome de tip TS sau TC

 

 

Tratament

 

Obiectivele principale vizează trauma: amandouă aceste diagnostice au ca element comun psihotrauma ca factor etiologic principal, de aceea:

- oferirea securităţii copilului cu îndepărtarea conflictelor, abuzurilor sau a factorilor care generează insecuritate şi disconfort;

- modificarea manierei educaţionale, cu adaptarea comportamentului celor din familie, în sensul oferirii suportului şi confortului afectiv;

Terapia familiei ajută la elucidarea tuturor condiţiilor care favorizează şi declanşează simptomatologia.

Se va evalua cu această ocazie gradul de înţelegere şi dorinţa de participare a părinţilor la procesul terapeutic. Există din nefericire familii care au un dispreţ pentru tulburarea psihică şi care refuză să accepte etiologia psihică; când află că nu există nici o analiză caracteristică modificată, că "nu există nici o cauză evidentă" şi "că toate analizele sunt bune", concluzia familiilor respective este "copilul nu are nimic, este numai răsfăţat". Este una din situaţiile nefericite cu care ne întâlnim şi când obţinerea complianţei necesită un efort considerabil.

Când familia este cooperantă (sau măcar unul dintre părinţi este cooperant) se va explica rolul factorilor stressanţi şi importanţa lor în declanşarea simptomelor (fapt pe care de altfel l-au observat şi părinţii dar nu au ştiut cum să acţioneze). Se va explica, de asemenea, că aceste simptome nu pot dispărea brusc, că este nevoie de timp dar se va anunţa familia că totul va reveni la normal.

Consilierea familială va avea ca scop îmbunătăţirea comunicării între membrii acesteia, cu iniţiativă în adaptarea la nevoile şi condiţiile impuse de suferinţa copilului.

Tratamentul psihoterapic individual

Poate fi benefic dacă se combină intervenţia cognitiv comportamentală cu tehnici psihodinamice centrate pe relaţia cu obiectul.

Pacientul va fi ajutat să conştientizeze conflictul şi relaţia lui faţă de acesta.

Va fi ajutat să înţeleagă că are o atitudine anormala, neadaptata faţă de problemă, va fi ajutat să gasească soluţii mai adaptative, mai eficiente (185).

Pe toată durata tratamentului se vor discuta şi probleme recente care survin şi modul cum a reacţionat faţă de ele.

La copiii mici, terapia individuală nu este benefică decât sub forma terapiei de joc directivă sau nondirectivă.

Tratamentul va fi adaptat aspectului clinic al tulburării, particularităţilor de temperament ale copilului şi bine înţeles familiei.

Tratamentul psihofarmacologic nu este recomandat la copii de toti autorii, dar considerăm că doze mici de antidepresive triciclice sau anxiolitice benzodiazepinice sunt benefice la copii.

 

 

Evolutie. Prognostic

 

Tulburările somatoforme şi tulburările disociative la copil şi adolescent pot avea evoluţie şi prognostic diferit, în funcţie de:

- intensitatea şi persistenţa simptomatologiei;

- de modul cum copilul percepe şi trăieşte situaţiile traumatizante;

- de particularităţile lui de temperament;

- de antecedentele heredocolaterale;

- de modalitatea în care familia intervine, amendând sau amplificând situaţile stresante;

- intensitatea şi persistenţa unor factori traumatizanţi;

Datele din literatura ultimilor ani, care vorbesc din ce în ce mai mult de "comorbiditate" arată că asocierea tulburărilor de somatizare cu tulburările anxioase sau depresive face ca evoluţia şi prognosticul să fie mai rezervat.

 


Поделиться:



Последнее изменение этой страницы: 2019-03-22; Просмотров: 270; Нарушение авторского права страницы


lektsia.com 2007 - 2024 год. Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав! (0.131 с.)
Главная | Случайная страница | Обратная связь