Архитектура Аудит Военная наука Иностранные языки Медицина Металлургия Метрология
Образование Политология Производство Психология Стандартизация Технологии


Presidentti: Suomen juhlavuosi onnistui hyvin



Presidentti: Suomen juhlavuosi onnistui hyvin


Presidentti Sauli Niinistö saapuu uudenvuodenpuheen nauhoitukseen. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Suomen presidentti Sauli Niinistö on pitänyt uudenvuodenpuheen. Presidentti pitää Suomessa aina puheen vuoden ensimmäisenä päivänä. Niinistö oli tyytyväinen siihen, että Suomen itsenäisyyden juhlavuosi 2017 onnistui.

Presidentin mielestä oli hienoa seurata, kuinka Suomessa vietettiin itsenäisyyden sadan vuoden juhlaa ja juhlamieli valtasi ihmiset. Hän sanoi, että ihmiset ovat tunteneet aitoa iloa suomalaisuudesta.

Presidentti muisteli myös Suomen sisällissotaa, joka oli heti itsenäistymisen jälkeen vuonna 1918. Suomessa on hänen mielestään vieläkin sisällissodan arpia eli vanhoja haavoja.

Presidentti puhui myös taloudesta. Hän oli iloinen siitä, että Suomen talous on parantunut ja ihmiset ovat saaneet työpaikkoja. Niinistö halusi kuitenkin varoittaa ihmisiä velan kasvusta. Hän oli huolestunut myös nuorten syrjäytymisestä.

Uudenvuodenpuheessa presidentti käsitteli myös Suomen asemaa maailmassa. Hänen mielestään Suomen tilanne on vakaa.

Suomessa juhlittiin vilkkaasti


Helsingissä ilotulitusta katsoi yli 70 000 ihmistä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Vuoden vaihtumista juhlittiin monella eri tavalla Suomessa. Helsingissä järjestettiin suurin yleisötapahtuma. Siinä oli mukana yli 70 000 ihmistä. Suuria tapahtumia järjestettiin myös muissa kaupungeissa. Esimerkiksi Turussa oli mukana 20 000 ihmistä.

Poliisilla oli juhlimisen takia paljon töitä. Poliisi sai paljon hälytyksiä esimerkiksi humalaisten tappeluista. Mutta mitään vakavaa ei sattunut.

Hätäkeskuksiin soitettiin yöllä vuoden vaihtumisen jälkeen yli 3000 kertaa. Ihmiset soittivat hätäkeskuksiin esimerkiksi sen takia, että ilotulitteita eli raketteja ammuttiin kohti ihmisiä ja autoja.

Tänä vuonna vain muutama ihminen sai silmävamman ilotulitteista. Kaksi vuotta sitten silmävammoja sai melkein 30 ihmistä.

Influenssaa on nyt paljon


Influenssaa on nyt Suomessa niin paljon, että kyseessä on epidemia Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Influenssakausi on nyt toden teolla alkamassa. Tapauksia on jo niin paljon, että kyseessä on epidemia.

Influenssa A -virusta oli vuoden loppuun mennessä yli 800 tapausta. B-virusta oli yli 1700 tapausta. Epidemia kestää yleensä noin neljä (4) kuukautta, mutta joskus se kestää kauemmin.

Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sanoo, että rokote kannattaa vielä ottaa.

Länsimetron liityntäliikenne alkoi


Matinkylän bussiterminaali Espoossa. Länsimetron liityntäliikenne alkoi keskiviikkoaamuna. Kuva: Mikko Koski / Yle

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne muuttui keskiviikkoaamuna hyvin paljon.

Syynä ovat länsimetro ja sen liityntäliikenne. Liityntäliikenteessä bussit ajavat matkustajia uusille metroasemille. Samalla monet bussilinjat Helsingin keskustaan loppuivat.

Länsimetro on metron uusi reitti Espoon suuntaan. Reitti otettiin käyttöön marraskuussa. Bussiliikenne metroasemille alkoi sujuvasti. Aamulla liikenteessä oli normaali aamuruuhka, mutta mitään kaaosta ei ollut. HSL on tuonut oppaita ja infopisteitä joillekin länsimetron asemille.

Uudistus muutti yli 200 000 ihmisen liikenneyhteyksiä.

Pankkilakko jatkuu huomenna


Monet pankit olivat tänään kiinni. Lakkovahdeilla on oranssit liivit päällä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Monet pankit olivat tänään kiinni lakon takia. Nordean, Aktian ja Danske Bankin konttorit olivat kiinni ja ne ovat kiinni myös huomenna. Pankkien työntekijät ovat lakossa, koska työntekijät ja työnantaja kiistelevät viikonlopputöiden tekemisestä.

Pankkien työntekijät olivat jo viime viikolla lakossa kaksi päivää.

Kainuussa vieläkin sähkökatkoja


Tykkylumi on raskasta. Se painaa puita sähköjohtojen päälle. Kuva: Loiste Sähköverkko Oy

Itä-Suomessa Kainuussa on vielä tuhat kotia ilman sähköä. Sähkökatkot ovat jatkuneet jo yli viisi päivää.

Sähköyhtiö Loiste on tehnyt korjaustöitä, mutta olot ovat paikoitellen vaikeat. Sähköyhtiö on pyytänyt Puolustusvoimilta apua maastossa liikkumiseen.

Puissa on vielä paljon tykkylunta, ja puiden oksat taipuvat sähkölankojen päälle. Uusia vikoja tulee ilmi koko ajan.

Kainuuseen on myös tulossa lisää lunta.

Pelastuslaitos muistuttaa, että kaikkien on nyt syytä huolehtia naapurista sähkökatkojen alueella. Hyrynsalmella on varauduttu myös hätämajoitukseen. Monet tavalliset ihmiset ovat tarjonneet myös apua.

Nuoret ja vanhukset asuvat yhdessä


Helsinkiläisessä palvelutalossa vanhukset ja nuoret asuvat yhdessä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Helsingissä kokeillaan taas vanhusten ja nuorten yhteisasumista.

Laajasalossa sijaitsevaan palvelutaloon haetaan kahta alle 25-vuotiasta asukasta. He maksavat omasta yksiöstään vain pientä vuokraa.

Vuokran lisäksi nuorten pitää seurustella ja puuhailla vanhusten kanssa.

Sama palvelutalo haki nuoria samanlaiseen asumiseen kaksi vuotta sitten. Silloin yli 300 nuorta halusi muuttaa palvelutaloon.

HIV:n kotitesti


HIV-testin voi pian tehdä kotona. Kuva: Mårten Lampén / Yle

HI-viruksen kotitesti tulee käyttöön tänä vuonna.

Kotitestissä ihminen ottaa verikokeen omasta sormesta ja testi näyttää, onko ihmisellä HI-virus vai onko hän terve. Suomessa noin 4 000 ihmisellä on HIV. Lisäksi sadoilla suomalaisilla on ehkä HI-virus, vaikka he eivät tiedä sitä.

HIV on sairaus, johon voi kuolla. Lääkkeillä sairautta voi kuitenkin hidastaa paljon.

Tukholmassa räjähti


Poliiseja metsoaseman lähellä Tukholmassa. Kuva: Riikka Uosukainen / Yle

Tukholmassa Ruotsissa oli päivällä metroaseman lähellä räjähdys, jossa kuoli yksi ihminen.

Metroaseman ulkopuolella kadulla mies nosti maasta jonkin esineen, ja esine räjähti. Mies kuoli päivällä sairaalassa. Räjähdysessä myös loukkaantui yksi nainen. Tukholman poliisi ei epäile, että räjähdys oli terroriteko.

Velkaongelmat


Pikavippi on helppo ottaa, mutta sen korko on iso. Kuva: Yle

Monet suomalaiset joutuvat oikeuteen velkojen takia. Monilla on velkaa niin paljon, että he eivät pysty maksamaan laskuja.

Monien velkaongelmat pahenevat pikavippien takia. Pikavipit ovat lainoja, joita saa esimerkiksi internetin tai puhelimen kautta.

Velkajuttujen määrä on kasvanut oikeuksissa nopeasti. Oikeudet käsittelivät paljon useampia velkajuttuja vuonna 2017 kuin vuonna 2016.

Ravintola-ala


Kokeille riittää töitä Lapissa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Lapissa on liian vähän ravintola-alan työntekijöitä. Hotellit ja ravintolat tarvitsevat lisää työntekijöitä, koska Lapissa käy talvella paljon turisteja.

Ravintolat yrittävät saada kokkeja esimerkiksi niin, että ne maksavat parempia palkkoja kuin ennen. Työntekijöiden ammattiliitto toivoo, että myös ravintolatyön arvostus kasvaa.

Irtisanomiset


Irtisanominen eli potkut on vakava asia. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Firmat irtisanoivat viime vuonna vähemmän työntekijöitä kuin pitkään aikaan. Viime vuonna noin 3300 työntekijää jäi ilman työtä.

Työntekijäjärjestö SAK tekee tilastoa irtisanomisista. Kuntien työpaikat eivät ole tilastossa mukana.

Sähköpyörä


Tässä sähköpyörässä on akku istuimen takana. Kuva: YLE / Kati Siponmaa

Sähköpyörällä voi ajaa myös talvella.

Pyöräilijän pitää kuitenkin tuoda pyörän akku sisään, kun ulkona on kylmä. Akku ladataan lämpimässä.

Sähköpyörä tarvitsee akkua moottorin takia. Pyörän pieni moottori auttaa pyöräilijää esimerkiksi mäessä. Siksi pyöräilijän on mukava käyttää sähköpyörää, ja monet ajavat autolla vähemmän sähköpyörän ansiosta.

Sähköpyörä maksaa kuitenkin enemmän kuin tavallinen pyörä. Siksi liikenneministeriö miettii, voiko valtio alkaa maksaa tukea sähköpyörän ostamiseen.

Sauna


Saunominen on terveellistä. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Saunasta on saatu lisää tietoa. Uusi tutkimus kertoo, että saunominen on terveellistä.

Itä-Suomen yliopiston tutkijat selvittivät, miten saunominen vaikuttaa verenpaineeseen ja verisuoniin.

Tutkijat huomasivat, että verenpaine laski saunomisen takia. Se on terveellistä, koska monilla ihmisillä on liian korkea verenpaine.

Saunominen vaikutti terveellisesti myös verisuoniin. Verisuonet toimivat hyvin ja olivat joustavia saunomisen jälkeen.

Tutkimus tehtiin oloissa, jotka olivat samanlaiset kuin tavallisessa kotisaunassa. Koehenkilöitä oli 100, ja he saunoivat puoli tuntia.

Tiistai 9.1.2018 (radio)

Tietomurto


Suomalaiseen metsäfirmaan on ehkä tehty tietomurto. Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Poliisi tutkii tietomurtoa suomalaisessa metsäfirmassa. Joku on ehkä saanut yhteyden Metsä Group-yhtiön tietokoneisiin ja vienyt niistä tietoja.

Metsä Group julkaisi eilen tulostietoja varmuuden vuoksi. Yhtiö halusi julkistaa tiedot etuajassa, jotta mahdollinen tietomurtautuja ei voi käyttää niitä väärin.

Tuhkarokkoepidemia


Rokotus suojaa tuhkarokolta. Kuva: Reuters

Ruotsissa Göteborgin kaupungissa on puhjennut tuhkarokkoepidemia. Tuhkarokkoon on sairastunut kuukauden aikana jo 22 ihmistä. Lääkärit uskovat, että potilaita tulee vielä lisää, koska tuhkarokko tarttuu tosi helposti.

Tuhkarokon oireita ovat korkea kuume, nuha, yskä ja ihottuma. Tuhkarokko voi aiheuttaa myös vakavia jälkitauteja kuten esimerkiksi keuhkokuumeen. Ruotsalaisista 98 prosenttia on joko sairastanut tuhkarokon tai saanut rokotuksen sitä vastaan.

Siirtolaiset


Monet siirtolaiset tulevat Välimeren yli Kreikkaan. Kuva: Kay Nietfeld / EPA

Eurooppaan tulleiden siirtolaisten ja pakolaisten määrä on vähentynyt tosi paljon. Viime vuonna Eurooppaan tuli noin 170 000 pakolaista. Se on 50 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Silloin siirtolaisia ja pakolaisia tuli noin 360 000.) Euroopan maat ottavat nyt vastaan vähemmän siirtolaisia, kuin ennen.

Älyostoskärry


Ostoskärry neuvoo asiakasta kaupassa. Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Kaupat kokeilevat uudenlaisia äly-ostoskärryjä. Älyostoskärryissä on tablettitietokone. Älyostoskärry auttaa löytämään tuotteen, jota asiakas etsii.

Kärryn tabletin avulla voi etsiä myös ruokaohjeita. Laite näyttää silloin, mitä aineita ruokaan tarvitaan ja mistä ne kaupassa löytyvät. Kärry tietää, missä päin kauppaa se on, ja osaa ohjata oikeaan suuntaan. Älyostoskärryt on keksinyt suomalainen firma. Se myy niitä myös ulkomaille.

Beethoven-festivaali


Beethoven sävelsi ylsi 200 teosta. Kuva: Public Domain

Radion sinfoniaorkesteri aloittaa tänään ensimmäisen oman festivaalin. Festivaalin teema on säveltäjä Ludwig van Beethoven.

Beethoven oli saksalainen säveltäjä, joka eli 1700 ja 1800 -lukujen vaihteessa. Hän on yksi musiikkihistorian kuuluisimmista säveltäjistä. Hän sävelsi yli 200 teosta.

Radion sinfoniaorkesterin Beethoven-festivaali kestää 2 viikkoa. Festivaalin konsertit voi kuunnella Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa.

Torstai 11.1.2018 (radio)

Teknillinen osaaminen uhkaa heiketä


Transtech rakentaa raitovaunuja. Firma tarvitsee paljon lisää teknillisen mekaniikan työntekijöitä. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Suomalaisissa vientifirmoissa ja yliopistoissa pelätään, että teknillinen osaaminen Suomessa rapistuu. Esimerkiksi tekniikan alan professoreiden määrä on vain puolet aiemmasta.

Firmojen on jo nyt vaikea löytää Suomesta huippuosaajia töihin. Silloin Suomen kilpailukyky on vaarassa. Suuri osa Suomen viennistä perustuu mekaniikan osaamiseen. Noin puolet tavaraviennistä on esimerkiksi moottoreita, paperikoneita tai voimalaitoksia.

Vienti on myös suomalaisen hyvinvoinnin taloudellinen perusta.

Junamatkustus on lisääntynyt


Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kotimaan junamatkustus kasvoi viime vuonna. Matkustus kasvoi kahdeksan (8) prosenttia.

Liikennefirma VR kertoo, että syynä ovat lippujen hintojen lasku, reittien nopeudet sekä junavuorojen määrän kasvu.

Kotimaan kaukojunaliikenteessä tehtiin viime vuonna 12,5 miljoonaa matkaa. Yhtiö kertoo, että Helsinki - Oulu-välillä matkustus kasvoi jopa 48 prosenttia.

Lääkärille pääsy on hieman helpottunut


Lääkäripulassa on suuria alueellisia eroja. Kuva: Mikael Kokkola / Yle

Terveyskeskuksiin pääsee hoitoon nyt helpommin kuin ennen. Hoitoon pääsy on helpottunut hieman kolmen vuoden aikana.

Lääkäriliiton väestökyselyssä 41 prosenttia sanoo, että lääkärin ajanvarausvastaanotolle pääsyssä on ongelmia. Edellisessä kyselyssä kolme vuotta sitten osuus oli 48 prosenttia.

Terveyskeskuksissa on edelleen pulaa lääkäreistä. Lääkäreistä puuttui viime vuonna melkein viisi (5) prosenttia. Se on vähän enemmän kuin vuonna 2016. Lokakuussa oli täyttämättä noin 190 lääkärin tehtävää.

Suurin pula lääkäreistä on Kainuussa, Itä-Savossa, Vaasassa ja Etelä-Savossa. Nykyään joka viides lääkärin tehtävä hoidetaan sijaisilla.

Nokia irtisanoo


Nokia on nykyään tietoliikennealalla. Kuva: Markku Ojala / AOP

Verkkofirma Nokia vähentää työpaikkoja. Nokia vähentää Suomesta 80 työpaikkaa.

Nokia arvioi aikaisemmin, että sen pitää vähentää melkein 200 työpaikkaa. Nokian ja sen työntekijöiden yhteistyöneuvotteluissa määrää voitiin pienentää. Joillekin työntekijöille löytyi Nokiasta uusi tehtävä.

Lisäksi Nokia auttaa työntekijöitä löytämään uutta työtä, jos he nyt menettävät työpaikan.

Talous kasvaa


Metalliteollisuudella menee hyvin. Kuva: Mika Moksu / Yle

Suomen talous kasvaa. Suomen Hypoteekkiyhdistys kertoo, että talous kasvaa nyt nopeasti.

Kasvu on nopeaa etenkin metalliteollisuudessa ja metsäteollisuudessa. Myös matkailualalla menee hyvin.

Hypoteekkiyhdistys arvioi, että kasvu jatkuu vielä monta vuotta.

Asuntoja rakennetaan


Uusia asuntoja rakennetaan paljon. Kuva: Jani Saikko / Yle

Suomessa rakennetaan paljon asuntoja. Rakentaminen on vilkasta, koska Suomen talous kasvaa. Etenkin kerrostaloja rakennetaan enemmän kuin kymmeniin vuosiin.

Asuntojen rakentaminen vaikuttaa esimerkiksi vuokriin. Uusia asuntoja on niin paljon, että vuokrat eivät ehkä nouse enää niin nopeasti kuin ennen. Se on hyvä uutinen monelle vuokralaiselle, koska vuokrat ovat viime vuosina nousseet nopeammin kuin hinnat.

Tiedot ovat laitokselta, jonka nimi on Pellervon taloustutkimus.

Kuningatar Elisabet


Britannian kuningatar Elisabet II. Kuva: Pool / EPA

Britannian kuningatar Elisabet on antanut harvinaisen haastattelun BBC:lle. Kuningatar kertoi kruunajaisista, jotka järjestettiin vuonna 1953. Silloin nuori kuningatar sai vallan merkit, esimerkiksi kruunun.

Nyt 65 vuotta myöhemmin kuningatar Elisabet sanoo, että kruunu oli päässä raskas. Se painoi paljon. Myös vanhat vaunut olivat epämukavat, kuningatar kertoo. Elisabet meni kruunajaisiin kullatuilla vaunuilla, joita hevoset vetivät.

Energiajuomat


Energiajuomat eivät sovi lapsille. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Nuoret käyttävät energiajuomia väärin. Nuoria on joutunut Suomessa sairaalaan energiajuomien takia. Ulkomailla nuoria on jopa kuollut.

Energiajuomissa on tosi paljon kofeiinia. Siksi ne vaikuttavat sydämeen. Iso kofeiinimäärä voi aiheuttaa sydänkohtauksen.

Lastenlääkäri Timo Sillanpää sanoo, että lasten ei pidä juoda energiajuomia ollenkaan.

Nuoret juovat energiajuomia usein siksi, että he eivät nuku tarpeeksi. Monet pelaavat tietokoneella koko yön ja pysyvät hereillä kofeiinin avulla.

Lauantai 13.01.2018 (radio)

Influenssa


Influenssan oireet ovat pahemmat kuin tavallisen flunssan oireet. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Influenssaa on nyt melkein koko Suomessa. Influenssa on pahempi sairaus kuin tavallinen flunssa. Influenssaan kuuluu usein esimerkiksi korkea kuume.

Lääkäri Hanna Nohynek sanoo, että influenssaa on tänä talvena eniten ehkä tammikuun lopussa ja helmikuun alussa. Nohynek on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri.

Monet suomalaiset ottavat joka vuosi rokotteen influenssaa vastaan. Tavallisesti rokote antaa hyvän suojan, mutta ei ehkä tänä talvena. Monet ovat saaneet rokotteen, jossa ei ole mukana sitä influenssavirusta, joka nyt on yleinen.

Siivoojat


Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Monet siivoojat ovat maahanmuuttajia. Jo 20 prosentilla siivoojista on maahanmuuttajatausta. Asiasta kirjoittaa sanomalehti Karjalainen.

Maahanmuuttajien määrä kasvaa myös muissa palvelualan töissä. Myös rakennusalalla ja kuljetusalalla on paljon maahanmuuttajia. Näillä aloilla palkat ovat usein pieniä.

Saudi-Arabian naiset


Jalkapallostadionin katsomossa on nyt myös naisia Saudi-Arabiassa. Kuva: STR / EPA

Naisten asema muuttuu Saudi-Arabiassa. Nyt naiset ovat päässeet ensimmäistä kertaa stadionille katsomaan jalkapalloa.

Naisten asema muuttuu, koska kruununprinssi Mohammed bin Salman uudistaa Saudi-Arabiaa. Kruununprinssi on huolissaan siitä, mitä muut maat ajattelevat Saudi-Arabiasta. Hän haluaa näyttää, että Saudi-Arabia on moderni maa. Miehet kuitenkin vielä määräävät naisten asioista.

Hirvikolarien vaara


Tämä hirvi törmäsi autoon. Kuva: Yle

Lapissa pelätään hirvikolareita. Hirvikolarissa auto törmää hirveen. Se on vaarallista, koska hirvi on iso eläin.

Lapissa on tänä talvena paljon hirviä. Ne etsivät ruokaa teiden läheltä, koska maassa on nyt paksusti lunta. Usein hirviä on iso ryhmä.

Hiihtolomakausi alkaa helmikuussa. Silloin Lapin autoteillä liikkuu paljon turisteja. Kaikki turistit eivät ole tottuneet hirviin, ja siksi hirvikolareiden vaara kasvaa.

Venla-palkinnot


Myrskyn jälkeen -sarjan ohjaaja on Leea Klemola. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Televisio-ohjelmille on annettu palkintoja. Vuoden parhaat ohjelmat ja esiintyjät saivat Venla-palkintoja perjantai-iltana.

Tv-sarja "Myrskyn jälkeen" sai eniten palkintoja. Se sai yhteensä 3 Venla-palkintoa. Se oli esimerkiksi viime vuoden paras suomalainen draamasarja.

"Myrskyn jälkeen" kertoo lähitulevaisuuden Helsingistä. Sarjassa myrsky on sekoittanut helsinkiläisten elämän. "Myrskyn jälkeen" esitettiin kanavalla Yle TV1.

Sunnuntai 14.1.2018 (radio)

Presidentinvaalit 2018

Helsingin vilkas satama


Laivat tuovat Helsinkiin paljon matkustajia. Kuva: Esko Jämsä / AOP

Helsingin sataman kautta kulkee tosi paljon matkustajia. Matkustajamäärä on kasvanut niin paljon, että Helsingin satamasta on tullut Euroopan ja koko maailman vilkkain satama.

Viime vuonna Helsingin satamien kautta kulki 11,8 miljoonaa matkustajaa, jotka matkustivat reittiliikenteen laivoissa. Maailman toiseksi vilkkaimmassa satamassa Britannian Doverissa matkustajia oli 11,7 miljoonaa.

Helsingissä vieraili lisäksi puoli miljoonaa risteilymatkustajaa.

Pandat tulevat Suomeen


Pandat matkustavat mukavassa häkissä. Kuva: Jenny Matikainen / Yle

Kiinasta tulee Suomeen 2 pandakarhua. Pandat lähtivät matkaan keskiviikkona.

Pandat Hua Bao ja Jin Baobao saavat lentomatkan aikana syödä ja nukkua omassa häkissä. Lentokoneessa on myös lääkäreitä ja hoitajia.

Pandat ovat perillä Suomessa torstaina. Ne asuvat Suomessa Ähtärin eläinpuistossa. Pandat saavat Suomessa nimet Lumi ja Pyry.

Lumisade haittaa liikenteessä


Kuva: Risto Degerman / Yle

Liikenteessä on nyt syytä olla varovainen. Autoilijan on vaikea nähdä muuta liikennettä lumisateen takia. Etelä-Suomessa lunta sataa noin 10 senttimetriä.

Torstai 18.1. 2018 (radio)

Pandat ovat nyt Suomessa


Pandat tulivat Suomeen häkeissä. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kiinasta on saapunut Suomeen 2 pandakarhua. Pandat Hua Bao ja Jin Baobao tulivat Suomeen torstaina aamupäivällä lentokoneella. Pandojen matka sujui hyvin ja ne käyttäytyivät rauhallisesti. Matkan aikana pandakarhut söivät bambua, porkkanaa ja omenaa. Pandat saavat Suomessa nimet Lumi ja Pyry.

Perjantai 19.1. 2018 (radio)

Tutkijat arvioivat Niinistöä


Sauli Niinistö Kuva: AOP

Sauli Niinistön ensimmäinen kausi presidenttinä loppuu pian.

Yle pyysi politiikan tutkijoita arvioimaan Niinistön työtä.

Tutkijat kehuvat Niinistöä siitä, että hän on tavannut maailman johtajia. Niinistö on tavannut Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän johtajat. Tutkijoiden mielestä se on hyvä asia, koska Suomi on pieni maa.

Niinistö saa kritiikkiä siitä, että hän on puhunut epäselvästi joistakin asioista. Tutkijoiden mielestä presidentin puheet on joskus ymmärretty monella eri tavalla.

Niinistö aloitti presidenttinä vuonna 2012. Hän pyrkii uudelleen presidentiksi.

Oikeus päätti Auerin korvauksista


Anneli Auer Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Oikeus on käsitellyt Anneli Auerin korvauksia.

Anneli Auerin oikeusjutusta on puhuttu Suomessa paljon.

Nyt oikeus on päättänyt, että valtio maksaa Auerille noin 23 000 euroa lisää korvauksia.

Auer oli vankilassa oman aviomiehen murhasta. Myöhemmin oikeus totesi, että Auer oli syytön. Siksi Auer on jo saanut noin 500-tuhatta euroa korvauksia.

Anneli Auer halusi korvauksia paljon enemmän eli yhteensä 2,5 miljoonaa euroa.

Suomi kannustaa äitejä imettämään


Äitejä kannustetaan imettämään. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Suomessa halutaan, että äidit imettävät vauvoja enemmän ja pitempään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaa, että äidit saavat enemmän tukea vauvan imettämiseen. Tukea ja ohjausta annetaan esimerkiksi synnytyssairaaloissa ja neuvoloissa.

Tarkoituksena on, että vauvat saavat vain äidinmaitoa ensimmäiset 6 kuukautta.

Monet tutkimukset kertovat, että äidinmaito on tärkeää vauvan terveydelle.

Bussionnettomuus Turkissa


Bussi ajoi päin puita Turkissa. Kuva: Emrah Yasar / EPA

Turkissa on tapahtunut paha bussionnettomuus. Ainakin 11 ihmistä kuoli ja yli 40 ihmistä loukkaantui.

Onnettomuus tapahtui aikaisin lauantaiaamuna. Bussi oli matkalla Ankarasta Bursaan, kun se törmäsi puihin.

Suurin osa bussin matkustajista oli hiihtolomalla. He olivat matkalla laskettelukeskukseen.

Vielä ei tiedetä, mikä oli onnettomuuden syy. Poliisi on pidättänyt bussin molemmat kuljettajat.

Kemin Lumilinna


Lumilinnassa on esimerkiksi ravintola. Kuva: Minna Aula / Yle

Täällä Suomessa Kemin Lumilinna on nyt auki.

Tänä vuonna Kemin Lumilinnan teema on metsän eläimet. Lumilinnasta löytyy myös hotelli ja ravintola.

Tämä on 23. kerta, kun Kemiin on rakennettu iso lumilinna.

Pitkä nuoruus


Nuoruus jatkuu nykyään pitkään. Kuva: Marton Monus / EPA

Nuoruus kestää nykyään kauemmin kuin ennen. Näin sanovat brittiläiset tutkijat.

Nuoruus alkaa murrosiässä, ja murrosikä alkaa nykyään 4 vuotta aikaisemmin kuin ennen. Tutkijat sanovat, että murrosikä alkaa nykyään jo 10-vuotiaana.

Murrosikä alkaa aikaisemmin, koska ravinto on parantunut. Murrosiän aikana ihmisestä kasvaa biologisesti aikuinen.

Tutkijat sanovat, että nuoruus myös jatkuu pitempään. Nuoruus loppuu nykyään vasta 24-vuotiaana eli 5 vuotta myöhemmin kuin ennen.

Nuoruus loppuu myöhemmin, koska nuoret opiskelevat pitempään ja saavat lapsia myöhemmin kuin ennen. Myös aivot kehittyvät vielä yli 20-vuotiaana.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että nuoria ei saa kohdella lapsina.

Suomalainen voitti


Alamäkiluistelussa on kova vauhti. Kuva: EPA

Nuori suomalainen urheilija Mirko Lahti on menestynyt hyvin. Lahti on alamäkiluistelija.

Lahti voitti junioreiden MM-sarjan ensimmäisen kilpailun. Kilpailu oli Saint Paulissa, USA:ssa.

Alamäkiluistelussa luistelijat laskevat kilparataa alas kovaa vauhtia. Vauhti voi olla yli 80 kilometriä tunnissa.

Mirko Lahti kilpailee myös miesten sarjassa. Lahti aloitti miesten kilpailun hyvin ja pääsi loppukilpailuun eli finaaliin. Sunnuntaina selviää, kuinka hyvin Lahti menestyy miesten finaalissa.

Sää muuttuu


Luminen sää jatkuu vielä joitakin päiviä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kylmä sää loppuu ensi viikolla. Vielä maanantaina ja tiistaina pakkasta on koko maassa, etelässä noin 15 astetta ja pohjoisessa jopa 30 astetta.

Keskiviikkona sää lämpenee, ja torstaina lämpötila on nollan yläpuolella melkein koko maassa. Etelä-Suomessa sataa myös vettä.

Sunnuntai 21.1.2018 (radio)

Sodanaikainen joukkohauta


Sata vuotta vanha joukkohauta ja sen muistomerkki ovat keskellä vilkasta teollisuusaluetta Vierumäellä. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Heinolassa halutaan siirtää vanha joukkohauta uuteen paikkaan.

Hauta on Vierumäellä keskellä vilkasta teollisuusaluetta. Se halutaan siirtää kirkon hautausmaalle.

Joukkohauta on peräisin Suomen sisällissodan ajalta eli se on sata vuotta vanha. Haudassa on ehkä noin 300 vainajan eli kuolleen ihmisen jäänteet. He taistelivat sisällissodassa punaisten puolella.

Haudan siirtämiseen tarvitaan Itä-Suomen aluehallintoviraston lupa.

Uudenvuoden silmävammat


Jos ampuu ilotulitteita, pitää käyttää suojalaseja. Kuva: Pekka Loukkola / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo iloisen uutisen uudenvuoden juhlinnasta. Tänä vuonna pikkulapset eivät saaneet yhtään silmävammaa uudenvuoden raketeista.

Tukes kertoo, että tämä oli ensimmäinen kerta koko 2000-luvulla, kun alle 12-vuotiaat eivät saaneet silmävammoja uudenvuoden raketeista.

Ilotulitteet aiheuttivat vuodenvaihteessa 11 silmävammaa, joita piti hoitaa sairaalassa. Loukkaantuneista 3 oli alle 18-vuotiaita.

Kaikista potilaista vain yksi oli käyttänyt suojalaseja.

Sää lauhtuu


Kuva: Yle

Säässä tapahtuu iso muutos tällä viikolla. Ilmatieteen laitos sanoo, että keskiviikon ja torstain välillä lämpötila voi muuttua yli 20 asteella.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niko Tollman kertoo, että tiistaina koko maassa on vielä pakkasta. Myös maan etelä- ja keskiosissa pakkasta voi olla 20 astetta.

Keskiviikkona alkaa lauhtua eli sää lämpenee. Torstaina etelässä voi olla jo neljä tai viisi plusastetta, meteorologi Niko Tollman kertoo.

Etelässä sää on lauhaa loppuviikon ajan, mutta pohjoisessa jatkuu talvinen pakkassää.

Tiistai 23.1.2018 (radio)

Lumisade


Lumisade haittasi liikennettä. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Lumisade on haitannut liikennettä keskiviikkona.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla peruttiin lentoja huonon sään takia. Osa lennoista oli myöhässä.

Myös monet junat olivat keskiviikkona myöhässä. Lumisade toi ongelmia junaratojen laitteille.

Helsingissä myös raitiovaunut olivat myöhässä lumisateen takia.

Valtakunnansyyttäjä


Valtakunnasyyttäjä Matti Nissinen. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Uutiset ovat taas kertoneet syyttäjä Matti Nissisestä. Nissinen on Suomen tärkein syyttäjä eli valtakunnansyyttäjä.

Nissinen saa ehkä potkut. Oikeusministeriön mielestä Nissinen ei voi jatkaa syyttäjän työssä, koska hän on saanut sakkotuomion.

Nissinen tilasi omalle työpaikalle koulutusta. Koulutus ostettiin firmalta, jonka omisti Nissisen veli. Siksi Nissinen sai sakot.

Suomen hallitus päättää torstaina, erottaako se Nissisen.

Ammattiopetus


Hiusalan opetusta Stadin ammattiopistossa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Ammattiopetus muuttuu. Uusi laki tuli voimaan vuoden alussa. Opiskelijat esimerkiksi oppivat nyt enemmän työpaikoilla kuin ennen.

Viranomaiset ovat arvioineet uutta ammattiopetusta ensimmäisen kerran. He sanovat, että suunta on oikea.

Arvion tekijät kuitenkin ehdottavat, että oppilaitosten yhteistyötä lisätään. He toivovat myös rahaa opettajien ja työpaikkaohjaajien kouluttamiseen.

Vaihtoehtoja muoville


Welmu Internationalin johtaja Jaakko Kaminen esittelee uudenlaista tuorekelmua. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Muoviroskat ovat iso ongelma. Etenkin muovipakkaukset saastuttavat luontoa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT sai tiistaina palkinnon Maailman talousfoorumissa. Suomalainen VTT tekee sellusta pakkausmateriaalia, jolla voi korvata muovin. Sellu tehdään puusta. Siksi VTT:n uusi materiaali ei jää luontoon niin kuin muovi.

Myös suomalaiset firmat kehittävät uusia pakkausmateriaaleja. Suomessa on kehitetty esimerkiksi tuorekelmu, joka katoaa luonnossa kokonaan. Kahvikuppeja ja hampurilaispakkauksia on tehty kartongista eli paksusta paperista. Niissä ei ole yhtään muovia.

Pakkasennätys


Keskiviikkoaamuna oli vielä kovia pakkasia. Kuva: Petri Kivimäki /Yle

Tämän talven pakkasennätys parani keskiviikkoaamuna. Aivan pohjoisessa, Inarin Nellimissä, oli 36,8 astetta pakkasta.

Lähipäivinä pakkasennätys ei parane. Sää lämpenee, ja plusasteita on melkein koko maassa. Pakkasta on vain Lapissa.

Torstai 25.1.2018 (radio)

Selkouutisten vaalisivut

Valtakunnansyyttäjän potkut


Matti Nissinen sai potkut valtakunnansyyttäjän työstä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen hallitus on irtisanonut valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen. Valtakunnansyyttäjä on tärkeä henkilö Suomen oikeusjärjestelmässä. Hän johtaa syyttäjälaitosta.

Hallitus oli sitä mieltä, että Nissinen ei enää pysty hoitamaan kaikkia valtakunnansyyttäjän tehtäviä. Valtakunnansyyttäjän pitää olla luotettava, mutta Nissinen sai joulukuussa tuomion virkarikoksesta.

Tuomio oli sakkorangaistus. Nissinen sai sakot, koska hän osti työpaikalle koulutusta omalta veljeltä.

Oikeusministeriö ehdotti Nissisen erottamista. Nyt oikeusministeriö etsii sopivaa ihmistä hoitamaan tärkeää valtakunnansyyttäjän työtä.

Italian junaonnettomuus


Osa paikallisjunan vaunuista suistui raiteilta. Kuva: Flavio Loscalzo / EPA

Italiassa on tapahtunut junaonnettomuus. Ainakin 3 ihmistä kuoli. Loukkaantuneita on paljon.

Onnettomuudessa osa paikallisjunan vaunuista joutui ulos raiteilta. Onnettomuus tapahtui lähellä Milanoa, Pohjois-Italiassa.

Onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä.

Ylen toimitusjohtaja


Lauri Kivinen lopettaa työn Ylen toimitusjohtajana. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen eroaa. Kivinen lopettaa toimitusjohtajan työt tämän vuoden aikana.

Ylellä on televisiokanavia, radiokanavia ja nettisivuja. Rahat toimintaan tulevat Yle-verosta.

Toimitusjohtaja on Ylen tärkein johtaja. Kivinen on ollut Ylen toimitusjohtaja 8 vuotta.

Liukkaat tiet


Tällaista oli Pohjanmaan autoteillä torstaina. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Tiet ovat olleet liukkaita eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Pohjanmaalla tiet olivat torstaiaamuna ohuen jään peitossa.

Monet rekka-autot ajoivat ulos liukkaalta tieltä. Pohjanmaan poliisi kertoo, että rekkaonnettomuuksia tapahtui paljon.

Myös bussiliikenne oli vaikeuksissa. Monet bussit ajoivat ojaan. Osa busseista odotti pysäkillä hiekka-autoja. Ne jatkoivat matkaa vasta, kun tiellä oli hiekkaa.

Perjantai 26.1.2018 (radio)

Selkouutisten vaalisivut

Kabulissa räjähti pommi


Kabulin pommi-iskussa kuoli ja loukkaantui paljon ihmisiä. Kuva: Jawad Jalali / EPA

Afganistanissa on tapahtunut pommi-isku. Iskussa kuoli ehkä noin 100 ihmistä.

Pommi räjähti pääkaupunki Kabulissa. Afganistanin viranomaiset sanovat, että kyseessä oli autopommi. Pommi oli piilotettu ehkä ambulanssiin.

Äärijärjestö Taliban on ilmoittanut, että se on iskun tekijä.

Sisällissota alkoi tammikuussa 1918


Sotilaita sisällissodan ajalta. Kuva: Yle

Suomen sisällissota alkoi tasan 100 vuotta sitten. Sota alkoi tammikuun 27. päivä vuonna 1918. Sota loppui saman vuoden toukokuussa.

Sisällissodassa suomalaiset taistelivat suomalaisia vastaan. Vastakkain olivat punaiset ja valkoiset.

Monet punaiset olivat köyhiä. Punaisten tavoite oli sosialistinen Suomi.

Valkoiset kannattivat Suomen porvarillista hallitusta. Valkoiset voittivat sodan.

Melkein 40 000 suomalaista kuoli sisällissodassa. Suurin osa kuolleista oli punaisia. Monet punaiset kuolivat vankileireillä sodan jälkeen.

Nyt bongataan lintuja


Talitiainen ja hömötiainen viihtyvät Suomessa myös talvella. Kuva: Yle

Monet tarkkailevat tänä viikonloppuna lintuja. Lintujärjestö BirdLife järjestää pihabongauksen.

Pihabongauksessa ihmiset tarkkailevat lintuja pihalla tunnin ajan. Sen jälkeen he kertovat BirdLifelle, mitä lintuja he ovat nähneet. Ilmoituksen voi tehdä verkossa.

Tapahtuman avulla BirdLife haluaa innostaa ihmisiä tarkkailemaan talven lintuja.

Liikunta lapsena kannattaa


Ihmisellä menee paremmin, jos hän on liikkunut lapsena paljon. Kuva: Esko Jämsä / AOP

Lapsena kannattaa liikkua paljon. Liikunta parantaa terveyttä, mutta liikunnalla on myös paljon muita hyviä vaikutuksia. Näin kertoo tutkija Jaana Kari Jyväskylän yliopistosta.

Liikunta vaikuttaa koulutukseen. Lapsi menestyy koulussa paremmin ja hän todennäköisesti opiskelee pitemmälle, jos hän liikkuu paljon. Syy voi olla se, että liikunta parantaa esimerkiksi oppimista ja muistia.

Jos ihminen liikkuu lapsena paljon, hänellä on usein aikuisena parempi palkka. Hän on myös vähemmän työttömänä, Jaana Kari sanoo. Firmat palkkaavat mielellään ihmisiä, jotka harrastavat liikuntaa. Firmat ajattelevat, että liikuntaharrastus kertoo terveydestä ja hyvästä motivaatiosta.

Tutkimuksessa seurattiin samoja ihmisiä noin 30 vuoden ajan.

Tiistai 30.1.2018 (radio)

Perjantaina liikennekaaos Helsingissä


Helsingin ratikat pysähtyvät perjantaina. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Metrot ja raitiovaunut eivät kulje perjantaina Helsingissä ja Espoossa.

Myös bussiliikenne pysähtyy melkein kokonaan pääkaupunkiseudulla.

Kuljettajat ovat perjantaina lakossa, koska Helsingissä järjestetään iso mielenosoitus.

Myös jäteautojen kuljetajat osallistuvat lakkoon eli roska-astioita ei tyhjennetä perjantaina.

Mielenosoituksessa vastustetaan aktiivimallia. Aktiivimalli tarkoittaa, että työtön saa vähemmän rahaa, jos hän ei hae aktiivisesti töitä.

Mielenosoituksen järjestää työntekijöiden järjestö SAK.

Turvapaikanhakijoiden määrä väheni


Suomeen tulee aiempaa vähemmän uusia turvapaikanhakijoita. Kuva: Yle

Turvapaikanhakijoiden määrä laski viime vuonna.

Ensimmäisen kerran turvapaikkaa Suomesta haki noin 2 100 ihmistä. Toissa vuonna eli vuonna 2016 ensimmäisen kerran turvapaikkaa haki noin 4 000 ihmistä.

Maahanmuuttovirasto kertoo, että turvapaikkahakemuksia jätettiin viime vuonna yhteensä vähän yli 5 000.

Presidentti: Suomen juhlavuosi onnistui hyvin


Presidentti Sauli Niinistö saapuu uudenvuodenpuheen nauhoitukseen. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Suomen presidentti Sauli Niinistö on pitänyt uudenvuodenpuheen. Presidentti pitää Suomessa aina puheen vuoden ensimmäisenä päivänä. Niinistö oli tyytyväinen siihen, että Suomen itsenäisyyden juhlavuosi 2017 onnistui.

Presidentin mielestä oli hienoa seurata, kuinka Suomessa vietettiin itsenäisyyden sadan vuoden juhlaa ja juhlamieli valtasi ihmiset. Hän sanoi, että ihmiset ovat tunteneet aitoa iloa suomalaisuudesta.

Presidentti muisteli myös Suomen sisällissotaa, joka oli heti itsenäistymisen jälkeen vuonna 1918. Suomessa on hänen mielestään vieläkin sisällissodan arpia eli vanhoja haavoja.

Presidentti puhui myös taloudesta. Hän oli iloinen siitä, että Suomen talous on parantunut ja ihmiset ovat saaneet työpaikkoja. Niinistö halusi kuitenkin varoittaa ihmisiä velan kasvusta. Hän oli huolestunut myös nuorten syrjäytymisestä.

Uudenvuodenpuheessa presidentti käsitteli myös Suomen asemaa maailmassa. Hänen mielestään Suomen tilanne on vakaa.


Поделиться:



Последнее изменение этой страницы: 2019-04-10; Просмотров: 312; Нарушение авторского права страницы


lektsia.com 2007 - 2024 год. Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав! (0.299 с.)
Главная | Случайная страница | Обратная связь